Jak jsme slibovali minulý rok, ani tentokrát jsme si ShopCamp nenechali ujít. A to i přesto, že to máme přesně 278 km vzdušnou čarou, vstávali jsme ve 3:30 a venku bylo 15 stupňů. Brrr. Zvědavost však byla větší než magnetické pole naší postele, takže jsme se posilnili kávou, teplým svetrem a nadšeně vyrazili na cestu.

Jako vždy jsme dorazili dříve, abychom si stihli obhlídnout terén, znovu si zapamatovat, kudy se jde na záchod, kde najdeme něco k snědku a kde se nachází sály. Došlo i na krátkou válečnou poradu – kdo, kam, na co. A než jsme se nadáli, už to všechno začalo. A abych nepřepisovala kompletní program, vypíchnu jen to, co nám utkvělo v hlavě.

ShopCamp 2017 objektivem obchoďačky Katky

ShopCamp 2017 objektivem obchoďačky Katky

Proč, proč, PROČ?

Na přednášky od Jindry Brouskové jsme se těšili. Nevěděli jsme totiž, co čekat. Z první části Jak je důležité PROČ v networkingu? máme ale smíšené pocity. Hlavní myšlenka celé přednášky nás asi minula. Nějak jsme nevěděli, co si do notesu poznačit. Druhá část Co se stane, když přehlédneme emoce v obchodní komunikaci byla mnohem záživnější. Na praktickém příkladu z praxe nám Jindra ukázala, jak rozhodně se zákazníky nekomunikovat a že emoce v psaném textu není radno podceňovat.

I bez prezentace to jde, Jindra je toho příkladem

I bez prezentace to jde, Jindra je toho příkladem

Co si pro nás přichystal Vladimír Přichystal?

Na přednášce Konec doby zbožákové? jsme pro velký zájem marně hledali místo k sezení. Ale ani stání nám nebránilo v tom si to užít. Vladimír nás v několika krátkých slidech doplněnými o tabulky uvedl do problematiky zbožových vyhledávačů a došlo i na zajímavá čísla a informace.

Zbožáky jsou překvapivě stále jedním z největších zdrojů tržeb a jejich návštěvnost meziročně vzrostla. Dokonce i konverzní poměr se v porovnání s loňským rokem navýšil. Proto většině klientům doporučujeme tento kanál nepodcěňovat a využít jej v maximální míře. Proč?

  • Jsou rychlé na spuštění,
  • jednoduché na základní nastavení,
  • bývají zdrojem důležitých dat a hlavně
  • jsou vysoce konverzní.

Ať už jste si tedy udělali jakýkoliv názor, zbožové vyhledávače pořád jsou a budou důležité.

Vladimír a návštěvnost Heureky dle NewMonitoru

Vladimír a návštěvnost Heureky dle NewMonitoru

Hodinka case study

Pokud něco máme v oblibě, tak příklady z praxe. O ty se na Shopcampu postarala Barbora z Mladykokos.cz, Karel z Pošty bez hranic a Patrik z Bewooden.

Karel Lyčka nám ukázal na konkrétních číslech, že dobírka stále umí divy. Stačí přesvědčit zákazníky, že vám mohou věřit a že nejste zloději.

Patrik Babinec mluvil o vlivu brandu na prodej a expanzi. Potvrdil nám, že autentický obsah stále vládne sociálním sítím a pro budování brandu je důležitá správná distribuce i kreativita.

"Váš brand je to, jak vás vnímá váš zákazník" Amen

„Váš brand je to, jak vás vnímá váš zákazník“ Amen

To nejlepší na konec

A protože při psaní obsahu se cítím jako ryba ve vodě, nemohla jsem si nechat ujít přednášku od Marie ŠtouračovéRobertnemec.com. Marie už od začátku rozdávala praktické tipy a její prezentace patřila k těm nejpřínosnějším z celého ShopCampu. Jak se říká – to nejlepší na konec.

Ukázala nám, jak pracuje s analýzou klíčových slov a že se lidé nemusí bát funkcí v Excelu. Vždyť to podmíněné formátování, filtrování a štítkování je docela fajn. A odkud čerpat data? Například z Google AdWords, plánovače klíčových slov od Skliku, Marketing Mineru, Google TrendsSeznam.cz Statistik.

S dobře vytvořenou analýzou klíčových slov pak můžete naplánovat obsah i na několik měsíců dopředu a hezky jej tak zapojit do celé marketingové strategie.

Co s vypracovanou analýzou klíčových slov dělat? Vytvořit plán na několik měsíců

Co s vypracovanou analýzou klíčových slov dělat? Vytvořte plán na několik měsíců

Sečteno, podtrženo – ShopCamp nás opět bavil. Pochválit musíme občerstvení, praktický notes na poznámky, exotické hostesky i skvělou organizaci. I přes několik stovek účastníků jsme o sebe nezakopávali a žádné fronty na banány se také nekonaly. A ačkoliv jsme si ke konci připadali jak přejetí bagrem (brzké vstávání se začalo podepisovat), tak jsme zvědavostí zůstali až do poslední přednášky. Takže za AdVisio spokojenost :-).

Štítky: e-commerce internetový marketing konference online marketing shopcamp shopcamp 2017

Eliška Reznerová

Eliška Reznerová [1]
[1] Copywriter

Copywriterka, která s klávesnicí randí už přes 4 roky a objevuje krásy lesů. V Advisio už bohužel nepracuje, ale v oboru dál úspěšně pokračuje.